icon cautare in site
CUPRINS
  imagine adresaPiața Libertății, Piatra Neamț
  imagine telefon+40233218108
  imagine drapel taraROMANIA

  Găzduit în inima orașului Piatra Neamț, Turnul lui Ștefan cel Mare este unul dintre cele mai impunătoare și semnificative monumente istorice din regiunea Moldovei. Construit în secolul al XV-lea, mai exact în anul 1499, acest turn a fost ridicat din inițiativa domnitorului Ștefan cel Mare, ca parte a sistemului defensiv al curții domnești din Piatra Neamț.

  Turnul, având o înălțime de aproximativ 20 de metri, se remarcă prin arhitectura sa specifică epocii medievale moldovenești, cu ziduri groase de peste 2 metri și o formă cilindrică, ce îi conferă o rezistență deosebită. De-a lungul timpului, turnul a avut multiple funcții, de la turn de observație și apărare, până la închisoare și depozit de arme și muniții.

  Accesul în turn se face printr-o poartă situată la nivelul solului, iar în interior, vizitatorii pot urca pe o scară spiralată de lemn, care duce la etajele superioare. La primul etaj se află o capelă mică, dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, protectorul lui Ștefan cel Mare. Picturile murale și atmosfera de reculegere fac din această capelă un loc deosebit pentru cei interesați de istoria spirituală a Moldovei.

  Pe măsură ce urci, vei descoperi expoziții ce prezintă arme medievale, documente istorice și alte artefacte care ilustrează viața cotidiană și militară din timpurile lui Ștefan cel Mare. De la ultimul etaj, vizitatorii pot admira o panoramă splendidă a orașului Piatra Neamț și a împrejurimilor sale pitorești, cu munții Ceahlău în zare, oferind o priveliște care îmbină istoria cu natura.

  Turnul lui Ștefan cel Mare este înconjurat de ruinele curții domnești, care includ și alte construcții remarcabile, precum Palatul Domnesc și Biserica Sfântul Ioan, ambele datând din aceeași perioadă. Complexul este un loc de pelerinaj pentru cei pasionați de istorie și arhitectură medievală, dar și un punct de atracție pentru turiștii care doresc să cunoască mai bine trecutul Moldovei.

  În prezent, Turnul lui Ștefan cel Mare este deschis publicului și găzduiește evenimente culturale, expoziții temporare și alte activități educative. Este un simbol al orașului Piatra Neamț și un memento al măreției și importanței istorice a domniei lui Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai iubiți și respectați voievozi ai Moldovei.

  Pentru cei interesați să viziteze acest monument istoric, se recomandă verificarea programului de vizitare și a evenimentelor speciale care pot avea loc. Turnul lui Ștefan cel Mare nu este doar o lecție de istorie, ci și o experiență culturală și vizuală de neuitat.


  Galerie foto Turnul lui Ștefan cel Mare

  turnulluiștefancelmare Sursa imagine

  Cum ajungi la Turnul lui Ștefan cel Mare

  • 🚗 Cu mașina personală: Puteți ajunge la Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț urmând DN15 dacă veniți din direcția Bacău sau Târgu Mureș, sau DN12C dacă veniți din direcția Târgu Neamț. Există parcări în apropiere unde vă puteți lăsa mașina.

  • 🚌 Cu autobuzul: În Piatra Neamț, puteți lua un autobuz local care să vă lase în apropierea turnului. Verificați rutele și orarele autobuzelor locale pentru a găsi cea mai convenabilă opțiune.

  • 🚂 Cu trenul: Gara Piatra Neamț este situată la aproximativ 3 km de Turnul lui Ștefan cel Mare. De la gară, puteți lua un taxi sau un autobuz local pentru a ajunge la destinație.

  • 🚕 Cu taxiul: Taxiurile sunt disponibile în tot orașul și reprezintă o opțiune rapidă și confortabilă de a ajunge direct la Turnul lui Ștefan cel Mare.

  • 🚶 Pe jos: Dacă sunteți deja în centrul orașului Piatra Neamț, puteți ajunge la turn printr-o plimbare plăcută, traversând centrul istoric și bucurându-vă de peisajul urban.


  Program vizitare - Turnul lui Ștefan cel Mare

  Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț este deschis pentru vizitare de marți până duminică, între orele 09:00 și 17:00. Luni, turnul este închis pentru public. Ultimele bilete se vând cu 30 de minute înainte de ora închiderii.

  Este important să verificați site-ul oficial pentru informații actualizate referitoare la programul specific și orice modificări care pot interveni din cauza condițiilor meteo sau evenimentelor speciale.


  Când să vizitezi Turnul lui Ștefan cel Mare

  Cel mai bun moment pentru a vizita Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț este în perioada primăverii sau toamnei. În aceste anotimpuri, vremea este plăcută, nu prea caldă și nu prea rece, ceea ce face ca urcarea în turn și priveliștea să fie mai confortabile. De asemenea, peisajul este deosebit de frumos, mai ales în toamnă când culorile naturii sunt vii. Vara poate fi de asemenea o opțiune, dar temperaturile pot fi destul de ridicate, iar în timpul iernii, accesul poate fi dificil din cauza zăpezii sau a gheții.


  Ce să nu ratezi la Turnul lui Ștefan cel Mare

  • Vedere panoramică a orașului Piatra Neamț - Odată ajunși în vârful turnului, vizitatorii pot admira o priveliște spectaculoasă a orașului și a împrejurimilor, inclusiv a muntelui Pietricica și a lacului Bâtca Doamnei.
  • Expoziția de arme medievale - În interiorul turnului, vizitatorii pot vedea o colecție impresionantă de arme care datează din perioada domniei lui Ștefan cel Mare.
  • Istoria turnului și a orașului - Panouri informative care povestesc istoria turnului și rolul său în apărarea orașului Piatra Neamț.
  • Macheta cetății medievale - O reprezentare detaliată a cetății medievale Piatra Neamț, oferind o imagine asupra modului în care arăta fortificația în perioada sa de glorie.
  • Expoziții temporare - Turnul găzduiește periodic expoziții temporare care se concentrează pe diferite aspecte ale istoriei locale și naționale.
  • Sala domnească - O încăpere reconstituită care încearcă să redea atmosfera unei săli domnești din timpul lui Ștefan cel Mare.
  • Evenimente culturale și artistice - Turnul este adesea gazda unor evenimente culturale, cum ar fi expoziții de artă, recitaluri de poezie și concerte de muzică clasică.

  Cât durează vizita la Turnul lui Ștefan cel Mare

  🕓 1-2 ore Pentru a vizita Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț, ar trebui să îți aloci aproximativ 1-2 ore. Acest interval este suficient pentru a urca turnul, a te bucura de expoziția de istorie și artă medievală din interior și pentru a admira priveliștea panoramică a orașului și a împrejurimilor de la înălțimea turnului.


  FAQ despre Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț

  Ce este Turnul lui Ștefan cel Mare și unde se află?

  Turnul lui Ștefan cel Mare este o construcție medievală situată în orașul Piatra Neamț, județul Neamț, în partea de nord-est a României. Acesta face parte din ansamblul Curții Domnești și este unul dintre cele mai importante simboluri istorice ale orașului.

  Când a fost construit Turnul lui Ștefan cel Mare?

  Turnul a fost construit în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, în jurul anului 1491, având rolul de turn de veghe și apărare pentru Curtea Domnească din Piatra Neamț.

  Se poate vizita interiorul turnului?

  Da, Turnul lui Ștefan cel Mare este deschis pentru vizitare. Turiștii pot urca pe scările interioare pentru a ajunge la platforma de observație de la vârf, de unde se pot bucura de o priveliște panoramică asupra orașului și împrejurimilor.

  Există un program de vizitare pentru Turnul lui Ștefan cel Mare?

  Programul de vizitare poate varia în funcție de sezon, așadar este recomandat să verificați orarul actualizat înainte de a planifica o vizită. De obicei, turnul este deschis zilnic, cu excepția zilelor de luni.

  Care este taxa de intrare pentru a vizita Turnul lui Ștefan cel Mare?

  Taxa de intrare poate suferi modificări, așa că este indicat să consultați site-ul oficial sau să contactați direct administrația pentru informații actualizate despre prețurile biletelor.

  Este Turnul lui Ștefan cel Mare accesibil pentru persoanele cu dizabilități?

  Din păcate, datorită structurii istorice și a scărilor înguste, accesul în turn pentru persoanele cu dizabilități este limitat. Accesul cu scaunul rulant nu este posibil.

  Ce alte atracții se pot vizita în apropierea Turnului lui Ștefan cel Mare?

  În apropierea turnului se află alte obiective turistice importante, cum ar fi Curtea Domnească, Biserica Sfântul Ioan Domnesc și Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț. De asemenea, zona este bogată în peisaje naturale și trasee de drumeție.

  Este permisă fotografierea în interiorul Turnului lui Ștefan cel Mare?

  Da, fotografierea este permisă în interiorul turnului pentru uz personal. Pentru sesiuni foto profesionale sau comerciale este necesară o permisiune prealabilă de la administrația sitului.

  Există facilități de parcare în apropierea turnului?

  În zona înconjurătoare a turnului există posibilități de parcare, dar numărul locurilor poate fi limitat, mai ales în timpul sezonului turistic de vârf. Este recomandat să căutați un loc de parcare în zonele adiacente sau să folosiți transportul public pentru a ajunge la destinație.


  ISTORIE MONUMENT PANORAMĂ
  icon for flights
  PRAGA
  icon for booking
  ×
  ×