icon cautare in site
CUPRINS
  imagine adresaBulevardul Mihai Eminescu 10, Piatra Neamț 610029
  imagine telefon+40733980764
  imagine drapel taraROMANIA

  Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț este o destinație fascinantă pentru iubitorii de istorie și cultura. Acesta se află în inima orașului Piatra Neamț, unul dintre cele mai pitorești orașe din regiunea Moldovei, și este adăpostit într-o clădire impunătoare, care în sine este o parte a patrimoniului local.

  Înființat în anul 1934, muzeul își propune să păstreze și să expună artefacte care ilustrează bogata istorie a zonei. Colecțiile sale cuprind obiecte de arheologie, numismatică, artă medievală și etnografie, oferind vizitatorilor o perspectivă amplă asupra evoluției comunităților umane în această parte a Europei.

  Exponatele arheologice sunt deosebit de impresionante, cu piese care datează din preistorie până în epoca medievală. Vizitatorii pot admira unelte și arme din piatră și bronz, bijuterii și obiecte de cult din perioada dacică, precum și vestigii ale culturii Cucuteni, una dintre cele mai vechi și avansate civilizații neolitice din Europa.

  Secțiunea de numismatică a muzeului este la fel de captivantă, prezentând monede vechi care reflectă schimburile comerciale și influențele culturale din regiune. De la monede grecești și romane, la cele bizantine și medievale moldovenești, colecția oferă o imagine detaliată a istoriei economice a zonei.

  Artă medievală este reprezentată prin obiecte de cult și piese de artizanat care ilustrează măiestria și spiritualitatea locuitorilor din epoca medievală. Icoane pe lemn și sticlă, cărți de cult și broderii sunt doar câteva dintre comorile pe care le puteți admira în acest muzeu.

  Nu în ultimul rând, secțiunea de etnografie oferă o incursiune în viața tradițională a locuitorilor din Moldova. Costume populare, unelte agricole, ceramică și alte obiecte de uz casnic reconstituie atmosfera autentică a satelor moldovenești de odinioară.

  Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț este deschis pentru public și organizează periodic expoziții temporare, conferințe și ateliere educative. Este un loc unde istoria prinde viață și unde fiecare obiect povestește o parte din trecutul acestor meleaguri.

  Pentru cei pasionați de istorie și cultură, o vizită la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț este o oportunitate de a călători în timp și de a descoperi comorile ascunse ale trecutului. Este un punct de referință cultural care nu trebuie ratat atunci când vă aflați în această regiune a României.


  Galerie foto Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț

  muzeuldeistorieșiarheologiepiatraneamț

  Cum ajungi la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț

  • 🚗 Cu mașina personală: Accesul cu mașina este facil, putând folosi DN15 care traversează orașul Piatra Neamț. Există parcări în apropierea muzeului.
  • 🚌 Cu autobuzul: Orașul dispune de mai multe linii de autobuz care opresc în apropierea muzeului, inclusiv liniile 1, 3 și 10. Stația de autobuz este la câteva minute de mers pe jos.
  • 🚂 Cu trenul: Gara Piatra Neamț se află la o distanță de aproximativ 2 km de muzeu. De la gară, se poate lua un taxi sau un autobuz local pentru a ajunge la destinație.
  • 🚖 Cu taxiul: Taxiurile sunt disponibile în tot orașul și reprezintă o opțiune rapidă și confortabilă de a ajunge la Muzeul de Istorie și Arheologie.
  • 🚲 Cu bicicleta: Există posibilitatea de a ajunge la muzeu folosind piste de biciclete sau drumuri secundare, orașul fiind relativ prietenos cu bicicliștii.

  Program vizitare - Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț

  Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț este deschis pentru vizitatori de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00. Luni, muzeul este închis.

  Este important să verificați site-ul oficial pentru informații actualizate referitoare la programul specific și orice modificări care pot interveni din cauza condițiilor meteo sau evenimentelor speciale.


  Când să vizitezi Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț

  Cel mai bun moment pentru a vizita Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț este în perioada primăverii sau toamnei. În aceste anotimpuri, vremea este plăcută, nu prea caldă și nu prea rece, ceea ce face vizitarea mai confortabilă. De asemenea, în afara sezonului turistic de vară, muzeul este mai puțin aglomerat, permițându-vă să explorați colecțiile în liniște și să vă bucurați de experiența culturală fără grabă. Evitați zilele de luni, când muzeul este închis.


  Ce să nu ratezi la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț

  • Sala Preistoriei și Protoistoriei
   • Urmele cele mai vechi ale omului din zona Piatra Neamț
   • Artefacte din epoca neolitică și eneolitică, inclusiv ceramica Cucuteni
  • Sala Daciei
   • Tezaurul de la Izvoare, o colecție impresionantă de obiecte dacice
   • Reproduceri ale armelor și uneltele folosite de daci
  • Sala Romană
   • Pietre funerare și stelae datând din perioada ocupației romane
   • Obiecte de uz cotidian din epoca romană
  • Sala Medievală
   • Documente și obiecte care ilustrează viața în Moldova medievală
   • Sigilii și monede care reflectă istoria economică și politică a regiunii
  • Sala Modernă și Contemporană
   • Exponate legate de Primul și Al Doilea Război Mondial
   • Fotografii și documente care prezintă evoluția orașului Piatra Neamț
  • Expoziția de Artă Religioasă
   • Icoane pe lemn și sticlă, reprezentative pentru tradiția ortodoxă locală
   • Obiecte de cult și veșminte liturgice
  • Sala Numismatică
   • O colecție valoroasă de monede și medalii, de-a lungul diferitelor epoci istorice
  • Expoziția de Etnografie
   • Costume populare tradiționale și obiecte de artizanat din zona Neamțului
   • Unelte agricole și obiecte casnice specifice culturii rurale
  • Curtea Interioară
   • Ruinele Curții Domnești, datând din timpul lui Ștefan cel Mare
   • Evenimente culturale și reconstituiri istorice care au loc periodic

  Cât durează vizita la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț

  🕓 1-2 ore Pentru a vizita Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț, ar trebui să îți aloci între 1 și 2 ore. Acest interval este suficient pentru a explora colecțiile de obiecte istorice și arheologice, precum și pentru a te familiariza cu istoria și cultura zonei.


  FAQ despre Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț

  Ce pot vedea la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț?

  La Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț puteți descoperi o colecție impresionantă de artefacte care ilustrează istoria și evoluția zonei Neamțului, de la preistorie până în perioada contemporană. Exponatele includ obiecte arheologice, monede, arme, documente și multe alte piese de patrimoniu cultural.

  Care sunt orele de vizitare ale muzeului?

  Programul de vizitare al Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț variază în funcție de sezon, așadar este recomandat să verificați orarul actualizat pe site-ul oficial sau să contactați direct muzeul pentru informații precise.

  Există taxă de intrare la muzeu?

  Da, există o taxă de intrare la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț. Tarifele pot varia în funcție de vârstă, existând reduceri pentru copii, studenți și pensionari. De asemenea, pot exista zile în care intrarea este gratuită, cum ar fi prima duminică din fiecare lună.

  Este muzeul accesibil persoanelor cu dizabilități?

  Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț este parțial accesibil persoanelor cu dizabilități. Este recomandat să contactați muzeul înainte de vizită pentru a vă asigura că puteți beneficia de condiții optime de vizitare.

  Pot face fotografii în interiorul muzeului?

  De obicei, fotografierea pentru uz personal este permisă în cadrul muzeului, dar este posibil să existe restricții pentru anumite exponate sau expoziții temporare. Este indicat să verificați politica muzeului înainte de a face fotografii.

  Există ghidaje sau tururi organizate în cadrul muzeului?

  Da, Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț oferă posibilitatea de a beneficia de tururi ghidate. Acestea pot fi organizate la cerere și pot implica costuri suplimentare. Pentru detalii și programări, este recomandat să contactați muzeul în avans.

  Pot organiza evenimente sau activități educaționale la muzeu?

  Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț poate găzdui diverse evenimente și activități educaționale. Pentru a organiza astfel de evenimente, este necesar să luați legătura cu reprezentanții muzeului pentru a discuta detaliile și disponibilitatea spațiilor.

  Cum pot ajunge la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț?

  Muzeul de Istorie și Arheologie se află în centrul orașului Piatra Neamț și este accesibil cu mașina, autobuzul sau pe jos, în funcție de locul de plecare. Pentru direcții precise, puteți folosi un serviciu de navigație sau puteți întreba localnicii.


  ISTORIE ARHEOLOGIE CULTURA
  icon for flights
  PRAGA
  icon for booking
  ×
  ×