icon cautare in site
CUPRINS
  imagine adresaStr. Ștefan cel Mare 3, Piatra Neamț
  imagine telefon+40233226471
  imagine drapel taraROMANIA

  Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” este o perlă culturală situată în orașul Piatra Neamț, județul Neamț, în partea de nord-est a României. Acest muzeu unic în lume își deschide porțile pentru a dezvălui vizitatorilor o civilizație străveche și fascinantă, care a înflorit între anii 4800 și 3200 î.Hr. în zona care astăzi cuprinde partea de est a României, nord-estul Moldovei și partea de sud a Ucrainei.

  Expoziția permanentă a muzeului este dedicată culturii Cucuteni, una dintre cele mai vechi și avansate civilizații neolitice din Europa. Vizitatorii au ocazia să admire o colecție impresionantă de artefacte, inclusiv ceramica pictată în stiluri și modele complexe, care demonstrează abilitățile remarcabile ale meșteșugarilor din acea perioadă. Ceramica Cucuteni este cunoscută pentru tricolorul său distinctiv – alb, roșu și negru – și pentru motivele geometrice și zoomorfe care o decorează.

  Muzeul oferă, de asemenea, o perspectivă asupra modului de viață al oamenilor din cultura Cucuteni, prezentând unelte de piatră și os, figurine antropomorfe și zoomorfe, precum și machete ale locuințelor caracteristice acestei culturi. Aceste reconstituiri ajută la înțelegerea organizării sociale și a practicilor religioase ale comunităților eneolitice.

  Unul dintre punctele forte ale muzeului este secțiunea interactivă, unde vizitatorii pot experimenta tehnici de olărit tradiționale și pot învăța despre procesul de fabricație al ceramicii Cucuteni. Acest aspect educațional îmbogățește experiența vizitei și oferă o legătură tangibilă cu trecutul.

  Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” este găzduit într-o clădire modernă, cu o arhitectură care îmbină elemente tradiționale cu design contemporan, creând un spațiu primitor și luminos, ideal pentru explorarea istoriei. De asemenea, muzeul organizează expoziții temporare, ateliere educaționale și evenimente culturale, contribuind activ la viața comunității locale și la promovarea patrimoniului cultural.

  Pentru cei pasionați de istorie, arheologie și artă, o vizită la Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” este o oportunitate de a călători în timp și de a descoperi o civilizație care, deși a dispărut de milenii, continuă să fascineze și să inspire. Muzeul este deschis pentru public și reprezintă o destinație educativă și culturală de excepție, care merită inclusă în itinerariul oricărui turist care vizitează regiunea Moldovei.


  Galerie foto Muzeul de Artă Eneolitică "Cucuteni" din Piatra Neamț

  muzeuldeartăeneoliticăcucutenidinpiatraneamț Sursa imagine

  Cum ajungi la Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” din Piatra Neamț

  • 🚗 Cu mașina: Dacă veniți cu mașina personală, puteți ajunge la Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” urmând DN15 până în Piatra Neamț, iar apoi urmați indicatoarele spre centrul orașului. Muzeul este situat pe Strada Ștefan cel Mare, în apropierea centrului.

  • 🚌 Cu autobuzul: Piatra Neamț este deservit de mai multe linii de autobuz interurban. Odată ajunși în stația de autobuz din Piatra Neamț, puteți lua un autobuz local care să vă ducă în apropierea muzeului sau puteți merge pe jos, dacă distanța nu este mare.

  • 🚂 Cu trenul: Gara Piatra Neamț este conectată la rețeaua națională de cale ferată. De la gară, puteți lua un taxi sau un autobuz local pentru a ajunge la muzeu.

  • ✈️ Cu avionul: Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Internațional Bacău. De acolo, puteți închiria o mașină sau puteți lua un autobuz până în Piatra Neamț, iar apoi să urmați instrucțiunile de mai sus pentru a ajunge la muzeu.


  Program vizitare - Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” din Piatra Neamț

  Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” din Piatra Neamț este deschis pentru vizitatori de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00. Luni, muzeul este închis.

  Este important să verificați site-ul oficial pentru informații actualizate referitoare la programul specific și orice modificări care pot interveni din cauza condițiilor meteo sau evenimentelor speciale.


  Când să vizitezi Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” din Piatra Neamț

  Cel mai bun moment pentru a vizita Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” din Piatra Neamț este în perioada primăverii sau toamnei. În aceste anotimpuri, vremea este plăcută, nu prea caldă și nu prea rece, ceea ce face vizitarea mai confortabilă. De asemenea, în afara sezonului turistic de vară, muzeul este mai puțin aglomerat, permițându-vă să vă bucurați de exponate fără grabă și în liniște.


  Ce să nu ratezi la Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” din Piatra Neamț

  • Expoziția permanentă “Cucuteni - 5000 de ani de continuitate a culturii europene”
   • Descoperă istoria impresionantă a culturii Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizații din Europa.
  • Colecția de ceramică Cucuteni
   • Admirați vasele pictate manual cu motive geometrice și zoomorfe, care demonstrează abilitățile avansate ale olarilor din acea perioadă.
  • Secțiunea de statuete antropomorfe și zoomorfe
   • Explorează figurinele din lut care reprezintă oameni și animale, oferind indicii despre credințele religioase și riturile culturii Cucuteni.
  • Reconstituirea locuințelor eneolitice
   • Vizualizează reconstituiri ale caselor din epoca eneolitică, oferind o perspectivă asupra modului de viață al comunităților Cucuteni.
  • Expoziția de instrumente preistorice
   • Examinează uneltele de piatră și os folosite în viața de zi cu zi, care ilustrează nivelul tehnologic al epocii.
  • Panourile informative
   • Citeste informațiile detaliate despre contextul istoric, descoperirile arheologice și importanța siturilor Cucuteni în cadrul culturii europene.
  • Atelierul de olărit
   • Participă la demonstrații interactive de olărit și învață despre procesul de fabricare a ceramicii în stilul Cucuteni.
  • Expoziții temporare
   • Fii la curent cu expozițiile temporare care aduc în prim-plan diferite aspecte ale culturii Cucuteni sau ale altor culturi eneolitice.
  • Magazinul muzeului
   • Achiziționează replici ale obiectelor de artă Cucuteni și alte suveniruri pentru a-ți aminti de vizita la muzeu.

  Cât durează vizita la Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” din Piatra Neamț

  🕓 1-2 ore Pentru a vizita Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” din Piatra Neamț, ar trebui să îți aloci între 1 și 2 ore. Acest interval este suficient pentru a explora colecțiile de ceramică și artefacte eneolitice, precum și pentru a te familiariza cu istoria și cultura civilizației Cucuteni.


  FAQ despre Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni”

  Unde se află Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni”?

  Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni” se află în orașul Piatra Neamț, situat în partea de nord-est a României, în județul Neamț.

  Care sunt orele de vizitare ale muzeului?

  Orele de vizitare pot varia în funcție de sezon, așadar este recomandat să verificați programul actualizat pe site-ul oficial al muzeului sau să contactați direct instituția pentru informații precise.

  Este necesară o taxă de intrare pentru a vizita muzeul?

  Da, există o taxă de intrare pentru a vizita Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni”. Tarifele pot varia în funcție de vârstă și alte categorii de vizitatori, cum ar fi studenți sau pensionari. Grupurile organizate pot beneficia de reduceri.

  Ce pot vedea vizitatorii în cadrul muzeului?

  Vizitatorii pot admira o colecție impresionantă de artefacte și obiecte de artă datând din perioada eneolitică, specifice culturii Cucuteni, una dintre cele mai vechi și avansate civilizații preistorice din Europa.

  Există ghidaje sau tururi organizate în cadrul muzeului?

  Da, muzeul oferă posibilitatea de a beneficia de tururi ghidate, însă este recomandat să faceți o programare în avans. Informații despre disponibilitatea ghizilor și costurile asociate pot fi obținute contactând direct muzeul.

  Pot face fotografii în interiorul muzeului?

  De obicei, fotografierea este permisă în interiorul muzeului pentru uz personal, fără a folosi blitzul, pentru a nu deteriora exponatele. Totuși, pentru fotografii profesionale sau comerciale este necesară o permisiune specială.

  Există facilități pentru persoanele cu dizabilități?

  Muzeul este echipat cu facilități care să permită accesul persoanelor cu dizabilități, dar este recomandat să contactați muzeul înainte de vizită pentru a confirma detaliile și a asigura o experiență cât mai plăcută.

  Pot cumpăra suveniruri din cadrul muzeului?

  Da, de obicei există un magazin de suveniruri în cadrul muzeului unde vizitatorii pot achiziționa diverse obiecte tematice, cărți și materiale informative legate de cultura Cucuteni și de perioada eneolitică.

  Cum pot ajunge la Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni”?

  Pentru a ajunge la muzeu, puteți folosi transportul public local, taxiul sau mașina personală. Piatra Neamț este bine conectată prin drumuri și transport public cu alte orașe importante din România.


  ENEOLITIC CUCUTENI ARHEOLOGIE
  icon for flights
  PRAGA
  icon for booking
  ×
  ×