icon cautare in site
CUPRINS
  imagine adresaStrada Calistrat Hogaș 1, Piatra Neamț 610004
  imagine telefon+40233225997
  imagine drapel taraROMANIA

  Găzduit într-o clădire cu o arhitectură specifică zonei, Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” din orașul Piatra Neamț este un omagiu adus scriitorului și călătorului român, cunoscut pentru operele sale în care descrie frumusețile naturale ale României și în special ale Moldovei.

  Muzeul este situat într-o casă tradițională, care a aparținut familiei Hogaș, fiind transformată într-un spațiu expozițional ce își propune să păstreze vie memoria scriitorului. Vizitatorii sunt întâmpinați de o atmosferă caldă și primitoare, ce reflectă stilul de viață al epocii în care a trăit Calistrat Hogaș.

  Expoziția permanentă a muzeului cuprinde o colecție impresionantă de obiecte personale ale scriitorului, manuscrise, ediții rare ale cărților sale și fotografii de epocă. De asemenea, sunt expuse și mobilierul original, obiecte de artă și decorațiuni interioare care reconstituie ambientul în care a trăit și a creat Calistrat Hogaș.

  Unul dintre punctele forte ale muzeului este biblioteca, care adăpostește o colecție valoroasă de cărți, multe dintre ele cu dedicații și semnături ale unor personalități culturale contemporane cu scriitorul. Această colecție oferă o perspectivă asupra vieții intelectuale a timpului și asupra rețelei de relații pe care Calistrat Hogaș a avut-o cu alte figuri marcante ale culturii românești.

  Muzeul organizează periodic evenimente culturale, lansări de carte, simpozioane și ateliere educative, menite să promoveze opera și viața lui Calistrat Hogaș, dar și să stimuleze interesul pentru lectură și istoria locală. Aceste activități sunt destinate atât publicului adult, cât și celor mai tineri, muzeul având un rol activ în educația culturală a comunității.

  Vizita la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” este o ocazie de a călători în timp, de a descoperi un colț de istorie și de a te inspira din pasiunea pentru natură și literatură a unuia dintre cei mai iubiți scriitori români. Este un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul într-un dialog cultural viu și unde fiecare obiect expus spune o poveste.

  Pentru cei pasionați de drumeții și de frumusețile naturale ale Moldovei, vizita la muzeu poate fi completată cu excursii în împrejurimi, unde peisajele descrise de Calistrat Hogaș în lucrările sale pot fi admirate în toată splendoarea lor. Astfel, Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” devine nu doar un punct de interes cultural, ci și un punct de plecare pentru explorarea bogăției naturale și istorice a regiunii.

  În concluzie, Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț este o destinație de neratat pentru iubitorii de cultură și istorie, oferind o experiență educativă și emoționantă, care îmbogățește cunoștințele și sufletul vizitatorilor săi.


  Galerie foto Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț

  muzeulmemorialcalistrathogașpiatraneamț Sursa imagine

  Cum ajungi la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț

  • 🚗 Cu mașina personală: Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” este situat în Piatra Neamț, pe strada Petru Movilă, numărul 1. Dacă veniți din direcția Bacău, urmați DN15 până în Piatra Neamț și apoi indicatoarele spre muzeu.

  • 🚌 Cu autobuzul: Puteți ajunge la muzeu folosind autobuzele locale care au stații în apropiere. Verificați rutele și orarele specifice ale autobuzelor din Piatra Neamț pentru a găsi cea mai convenabilă opțiune.

  • 🚂 Cu trenul: Gara Piatra Neamț este la o distanță de aproximativ 2 km de muzeu. De la gară, puteți lua un taxi sau un autobuz local pentru a ajunge la destinație.

  • 🚕 Cu taxiul: Taxiurile sunt disponibile în tot orașul și reprezintă o opțiune rapidă și confortabilă de a ajunge direct la muzeul memorial.

  • 🚶 Pe jos: Dacă sunteți deja în centrul orașului Piatra Neamț, muzeul se poate ajunge ușor pe jos, fiind situat într-o zonă centrală, accesibilă pentru pietoni.


  Program vizitare - Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț

  Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț este deschis pentru vizitatori de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00. Luni, muzeul este închis.

  Este important să verificați site-ul oficial pentru informații actualizate referitoare la programul specific și orice modificări care pot interveni din cauza condițiilor meteo sau evenimentelor speciale.


  Când să vizitezi Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț

  Cel mai bun moment pentru a vizita Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț este în perioada primăverii sau toamnei. În aceste anotimpuri, vremea este plăcută, evitându-se căldura excesivă a verii sau frigul iernii. De asemenea, peisajele sunt deosebit de frumoase, cu vegetație înfloritoare primăvara sau cu culori vii ale frunzișului toamna, ceea ce contribuie la o experiență vizuală îmbogățită. Totodată, numărul vizitatorilor este moderat, permițând o explorare mai liniștită a muzeului.


  Ce să nu ratezi la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț

  • Casa memorială - Vizitați casa în care a locuit scriitorul Calistrat Hogaș, păstrată în stilul de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
  • Manuscrise originale - Admirați manuscrisele și documentele originale ale scriitorului, care oferă o perspectivă asupra procesului său creativ.
  • Obiecte personale - Explorați colecția de obiecte personale ale lui Calistrat Hogaș, inclusiv mobilierul și obiectele de uz casnic.
  • Fotografii și scrisori - Priviți fotografiile de epocă și corespondența personală a scriitorului cu alte personalități culturale ale timpului.
  • Prima ediție a cărților - Descoperiți primele ediții ale lucrărilor lui Calistrat Hogaș, care sunt expuse pentru public.
  • Expoziții temporare - Participați la expozițiile temporare care se schimbă periodic și care adesea se concentrează pe teme literare sau istorice relevante pentru viața și opera scriitorului.
  • Grădina casei - Luați o pauză în grădina casei, unde puteți simți atmosfera liniștită și inspirația care l-a înconjurat pe scriitor.

  Cât durează vizita la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț

  🕓 aproximativ 1-2 ore Pentru a vizita Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, ar trebui să îți aloci între 1 și 2 ore. Acest interval este suficient pentru a explora colecțiile muzeului și pentru a te familiariza cu viața și opera scriitorului Calistrat Hogaș.


  FAQ despre Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș”

  Unde se află Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” și cum pot ajunge acolo?

  Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” se află în orașul Piatra Neamț, pe strada Calistrat Hogaș, numărul 4. Pentru a ajunge la muzeu, vizitatorii pot folosi mijloacele de transport în comun locale sau pot merge cu mașina personală. Există indicatoare de orientare în oraș care vă pot ajuta să ajungeți la destinație.

  Care sunt orele de vizitare ale muzeului?

  Orele de vizitare pot varia în funcție de sezon, dar în general, muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Este recomandat să verificați programul actualizat pe site-ul oficial sau să contactați muzeul înainte de vizită pentru a confirma orarul.

  Există un cost pentru intrare?

  Da, există un cost de intrare la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș”. Tarifele pot varia în funcție de vârstă și de alte categorii de vizitatori (elevi, studenți, pensionari etc.). De asemenea, pot exista zile în care intrarea este gratuită, cum ar fi prima duminică a fiecărei luni. Pentru informații actualizate despre tarife, este bine să consultați site-ul oficial sau să contactați direct muzeul.

  Ce pot vedea vizitatorii în cadrul muzeului?

  Vizitatorii pot vedea o colecție de obiecte personale care au aparținut scriitorului Calistrat Hogaș, inclusiv manuscrise, scrisori, fotografii și prima ediție a unora dintre cărțile sale. De asemenea, muzeul oferă o perspectivă asupra vieții și operei lui Calistrat Hogaș, precum și asupra contextului cultural și istoric al epocii sale.

  Este muzeul accesibil persoanelor cu dizabilități?

  Pentru informații despre accesibilitatea muzeului pentru persoanele cu dizabilități, este cel mai bine să contactați direct muzeul. Ei vă pot oferi informații despre facilitățile disponibile și despre orice asistență specială care ar putea fi necesară.

  Pot face fotografii în interiorul muzeului?

  De obicei, fotografierea pentru uz personal este permisă în muzeu, dar este posibil să existe restricții pentru folosirea blițului sau a trepiedelor. Este recomandat să verificați politica muzeului privind fotografierea înainte de vizită și să respectați orice reguli stabilite de personalul muzeului.

  Există facilități sau activități pentru copii?

  Muzeul poate oferi activități educative și materiale interactive pentru copii, în funcție de programul curent și evenimentele speciale. Este bine să verificați în avans dacă există astfel de facilități disponibile în perioada vizitei dumneavoastră.

  Pot organiza un tur ghidat al muzeului?

  Da, vizitatorii pot solicita un tur ghidat al muzeului. Pentru a aranja un tur ghidat, este recomandat să contactați muzeul în avans pentru a stabili detalii precum disponibilitatea ghizilor și costurile asociate.

  Există o cafenea sau un magazin de suveniruri în cadrul muzeului?

  Informațiile despre facilitățile suplimentare, cum ar fi o cafenea sau un magazin de suveniruri, pot fi obținute direct de la muzeu. Unele muzee oferă astfel de servicii, dar este bine să verificați înainte de vizită pentru a vă asigura că acestea sunt disponibile.


  LITERATURĂ MEMORIAL ISTORIE
  icon for flights
  PRAGA
  icon for booking
  ×
  ×