icon cautare in site
CUPRINS
    Riflaje Lemn - Cum sa iti faci singur si ieftin?

    Printre ultimele trenduri în amenajarea spatiilor interioare este riflajul decorativ din lemn. Acest element este tot mai des folosit de către designeri și pe buna dreptate…orice încăpere se transformă prin aplicarea unui riflaj, capătă mai multa personalitate și capătă un aer modern.


    Riflajele din lemn

    Lemnul este un material versatil și popular pentru decorarea casei datorită atractivității sale naturale. Există multe moduri de a folosi lemnul pentru a adăuga caracter și căldură unui spațiu interior, iar oamenii din întreaga lume profită de potențialul său.

    În timp ce folosirea lemnului pentru placare sau pardoseală este obișnuită, există multe alte moduri inovatoare de a-l încorpora în designul casei tale. Cu puțină imaginație, lemnul poate fi folosit în moduri nesfârșite pentru a crea un spațiu unic și elegant.

    De exemplu, lambriurile din lemn pot adăuga mult caracter unei camere. Puteți să-l utilizați pentru partea inferioară a pereților sau să acoperiți întregul perete cu el. Există multe stiluri și culori diferite, astfel încât să puteți găsi ceva care se potrivește cu adevărat gusturilor dvs.

    Sau, dacă sunteți în căutarea unei modalități de a vă face casa mai confortabilă și mai primitoare, de ce să nu încercați să instalați un tavan din lemn? Există multe stiluri diferite din care puteți alege, astfel încât să puteți găsi aspectul perfect care să se potrivească cu decorul existent al casei dvs.


    IEFTINE

    Panou decorativ Linea Slim, 265 x 15 cm

    Ieftine

    Riflaj, MDF, montare cu profil de montaj, 2800 x 30 x 20 mm


    De ce sunt asa de populare

    Nu este de mirare că decorațiunile cu șipci /lamele nu s-au demodat niciodată. Ele pot fi regăsite împodobind fronturi întregi de bucătărie, elemente de cameră sau piese de mobilier sau în combinații cu alte elemente cum ar fi riflaj cu licheni decorativi.

    Cele cu curbe sunt și mai pronunțate din cauza jocului de lumini și umbre. Le găsești și pe bufete sau mici piese de mobilier.

    Motivele principal pentru care riflajele sunt populare printre designerii de interior și arhitecți, este versatilitatea.

    Conceptul lor simplu permite o multitudine de soluții interesante din punct de vedere al formei și al utilității. În funcție de proporții, șipcile pot fi folosite ca accente în interioare sau încorporate pentru a crea un întreg fundal de lumină și umbră.

    Lamelele sunt utilizate în mod obișnuit de către producătorii de mobilier în proiectarea pereților despărțitori, a fronturilor de mobilier, a pereților din spate, a pereților separatori la terase sau la placarea pereților exteriori. În funcție de situație, lamelele pot ajuta la îmbunătățirea acusticii camerei.

    Materialele din care pot fi construite riflajele sunt diverse, în funcție de destinația aplicării. Printre cele mai populare în aplicările interioare regăsim lemnul, palul, MDF-ul sau PVC-ul iar când vorbim despre aplicările la exterior aluminiul, tabla și wpc-ul.


    LAMBRIU

    Lambriu tip Riflaj Decorativ, pin nordic

    PANOU

    RPanou Riflaj Despartitor Pin Termotratat


    Avantajele riflajelor din lemn

    Lemnul izolează termic

    Unul dintre principalele motive pentru care șipcile de lemn sunt atât de populare este faptul că lemnul este un izolator natural excelent. Pe măsură ce tot mai multe clădiri se străduiesc să obțină scor net-zero energie, arhitecții și constructorii acordă o atenție mai mare sistemelor, design-urilor și materialelor eficiente din punct de vedere energetic.

    Absoarbe sunetul

    Deoarece panourile din lemn sunt bune la absorbția sunetului, pot îmbunătăți acustica unei încăperi. Acest lucru face din pereții din șipci de lemn o alegere excelentă pentru cei care doresc mai multă intimitate și liniște.

    Este durabil

    Lamelele din lemn de perete pot fi destul de durabile, în funcție de tipul lemnului, de calitatea manoperi și de cât de bine sunt îngrijite.

    Lemnul de cedru este cel mai durabil, cu o durată de viață de până la 30 de ani. Molidul are o durată de viață de 6 până la 7 ani, în timp ce pinul are o durată de viață de până la 12 ani.

    Durează mai mult, este estetic și este mai ușor de întreținut.

    Ușor de instalat

    Instalarea șipcilor de lemn pe pereții tăi este un proces simplu care poate fi finalizat cu ușurință urmând câteva instrucțiuni DIY disponibile online; totuși, vă recomandăm să angajați profesioniști pentru a evita eventualele întârzieri sau probleme care ar putea apărea din lipsa de experiență sau din cauza utilizării instrumentelor greșite.


    Fă singur riflaj din lemn

    Cel mai dificil este să găsești șipcile din lemn. De obicei acestea se regăsesc la magazinele de bricolaj în diferite dimensiuni, materiale și prețuri. Desigur, există și alte surse poate mai exclusiviste de unde puteți comanda lemnul. Avantajul magazinelor de bricolaj este că puteți merge personal și alege bucată cu bucată.

    \Riflaje Lemn - Cum sa iti faci singur si ieftin?

    1. Stabilește necesarul de materiale.

    • În funcție de mărimea peretului pe care vrei să plasezi riflajul și distanțele între între șipci. - Apoi după ce ai găsit si lamelel pe care dorești să le utilizezi poti calcula numărul pe care ai nevoie să-l achiziționezi.

    2. Pentru montaj există mai multe variante:

    1. Varianta 1: poți lipi șipcile direct pe perete. Dacă peretele este drept, îl poți lăsa la culoarea existentă sau dacă dorești altă culoare de fundal îl poți vopsi. Foarte important este ca și lamelele să fie drepte. Din propria experiență îți spun, dacă lamelele nu sunt drepte va fi extraordinar de dificil de montat.
    • De exemplu, dacă sunt îndoite de la mijloc, adezivul nu va adera instantaneu și singura posibilitate va fi să il blochezi cumva în perete. Dacă lamelele sunt drepte ar trebui să fie destul de simplu.

    • Iei un adeziv care face priză si la lemn și la perete și le lipești la distante egale. Pentru a ușura treaba, poți folosi un distanțier. Distanțierul poate fi chiar una dintre șipci.

    1. Varianta 2: Mai ales în stuația în care șipcile nu sunt chiar drepte recomand lipirea acestora pe o placă suport. Această soluție ajută și în cazul în care pereții au defecte sau nu sunt tocmai drepți.
    • Placa suport poate fi din PAL la culoarea dorită, chiar de grosimi sub standardul de 18 mm, PFL (3 mm și mai dificil de găsit în toate culorile, însă există alb și negru) sau Placaj de lemn (plywood) de diferite grosimi și se poate vopsi.

    • Utilizarea unei plăci îți dă posibilitatea să prinzi fiecare șipcă dinspre spate cu șuruburi sau cuie (și în cazul lipirii direct pe perete poți folosi dibluri și suruburi, 3 pe șipcă, iar ulterior poți diblui și slefui lemnul).

    • Dacă sipcile nu sunt finisate acestea trebuie șlefuite înainte de montare. Holzsuruburile pe care trebuie să le folosești trebuie sa fie mai scurte cu câțiva mm decât suma grosimii plăcii suport și lamela de lemn.

    • Înainte de prindere pregăurește cu un burghiu mai subțire decât grosimea șuruburilor. Folosește și suruburi dar și adeziv.

    \Riflaje Lemn - Cum sa iti faci singur si ieftin?


    Riflaj de MDF

    Având în vedere că sunteți în căutare de idei de renovare, probabil ați întâlnit termenul de placă fibroasă de densitate medie sau MDF. Este un tip de lemn prelucrat care a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani.

    MDF-ul este un produs din lemn de inginerie care este creat prin descompunerea fibrelor din lemn de esență tare și din lemn de esență moale în particule mici înainte de a le combina cu ceară și lianți de rășină sub presiune și căldură ridicate.

    Rezultatul este un material dens, dar uniform, care poate fi tăiat în diferite forme, dimensiuni și grosimi. Versatilitatea sa îl face o alegere ideală pentru fabricarea de mobilier, precum și pentru alte aplicații, cum ar fi dulapuri, panouri de perete, muluri, rafturi, uși și multe altele.

    Unul dintre cele mai mari avantaje ale MDF-ului față de produsele din lemn masiv este accesibilitatea acestuia.

    Costă mult mai puțin decât alte tipuri de lemn datorită procesului său de fabricație eficient, care are ca rezultat pierderi minime. În plus, MDF-ul nu se deformează sau crăpă ușor, ceea ce îl face foarte durabil chiar și în medii umede, cum ar fi băi sau bucătării.

    Atunci când este etanșat corespunzător cu vopsea de grund sau foi laminate, MDF-ul poate fi folosit și în exterior fără teama de deteriorare cauzată de diferite elemente datorită proprietăților sale de rezistență.

    Fabricat de obicei din materiale reciclate, cum ar fi așchii de rumeguș sau deșeuri de pastă de hârtie din alte procese de fabricație; este, de asemenea, ecologic!


    Fă singur riflaj din MDF sau PAL

    MDF-ul vine cu garanția că este drept. Așadar, șipcile obținute prin debitarea unei plăci ar trebui să fie perfect drepte și să nu mai întâlnim aceleasi probleme ca în situația lemnului.

    Recomamndat este ca debitarea să fie realizată cu un circular special care fie este atașat unor șine, fie au o punte mobilă și au un calculator în spate. Astfel ne asigurăm că toate lamelele sunt perfect drepte.

    Pentru realizarea unui riflaj DIY (în regie proprie), putem utiliza numai MDF brut.

    MDF-ul brut se poate debita în șipci și se poate prelucra exact ca lemnul. În mod normal, acesta se vopsește sau se înfoliază de către firmele specializate. Dar în cazul nostru, unde vrem să economisim jumatate din costuri, avem o singură opțiune și anume, să îl vopsim.

    Așadar, după ce am obținut lamelele urmărim un tutorial pe youtube despre cum se vopseșt MDF-ul, cumpărăm grund și vopsea și trecem la treabă.

    Fie vopsim lamelă cu lamelă fie le montăm pe perete sau pe placa suport prin metodele descrise la lemn și le vopsim cu totul (inclusiv suportul obținând așadar un riflaj de aceeași culoare). Lipirea în alte forme decât cele paralele și vopsirea întregii suprafețe ulterior se numește board and batten

    Există de asemenea și soluția frezării CNC a întregii plăci cu formă de riflaj și ulterior vopsirea sau înfolierea acesteia.

    \Riflaje Lemn - Cum sa iti faci singur si ieftin?

    În concluzie, din MDF brut nu putem obține efecte cu nervuri de lemn decât prin înfoliere.

    Dacă totuși sună mult prea complicat vezi mai jos lamele de MDF înfoliat la un preț foarte bun:


    Riflajul din PAL

    PAL-ul este realizat din așchii de lemn care au fost tocate fin și amestecate cu lipici sau rășini sintetice. Stratul interior al acestuia este format din particule mai grosiere, în timp ce straturile exterioare sunt netede și formate din particule mai fine.

    Suprafețele din PAL pot fi tratate cu folii de melamină, furnir sau diverse lacuri pentru a crea un aspect mai finisat.

    Spre deosebire de MDF acesta este mai ieftin și de calitate puțin mai slabă. Însă pentru un riflaj este perfect.

    Pentru relizarea unui riflaj din PAL nu putem utiliza PAL brut. Palul brut nu arată în exteror la fel de fin precum MDF-ul. Vom utiliza metoda micilor și marilor fabricanți de mobilă.

    Acesta ajunge la distribuitori în plăci de 2 x 2.8 m și de obicei se vinde la plăci întregi. Adică, daca tu ai nevoie de 2/3 dintr-o placă va trebui să cumperi toată placa.

    Cum procedăm? Mergem la unul dintre magazinele de specialitate (MAM Bricolaj, GEO 2000, Trady 2000 etc.) și comandăm ce avem nevoie.

    După comandă placa trece prin 2 procese și anume: debitare și căntuire. Astfel, acesta se taie la cotele dorite de dumneavpastră la un circular special și apoi, fiecare bucată este introdusă într-un aparat de aplicare cant.

    Aici întâmpinăm o mică dificultate, mașinile care aplică PAL ul nu pot prnde fașii foarte înguste și probabil fiecare magazin are o politică proprie în acest sens.

    În ceea ce privește cantul, acesta este de mai multe tipuri:

    • Cel de grosime 0.4 mm. Acesta este cel mai ieftin dar probabil și de cea mai proastă calitate. Eu nu am avut pana acum probleme cu acest tip cant și consider că imită cel mai bine aspectul natural al lemnului.

    • Cel de grosime 2 mm care este mai scump și care este mai rezistent.

    După debitare aducem șipcile acasă și le lipim conform procedurilor descrise la lemn și la MDF.

    \Riflaje Lemn - Cum sa iti faci singur si ieftin?


    Riflaj din placaj (plywood)

    Placaj este un tip de produs din lemn de inginerie realizat din foi subțiri de furnir care sunt laminate împreună în direcții alternative (granul încrucișat).

    Această construcție îi conferă placajului o rezistență superioară față de plăcile solide, făcându-l și mai stabil decât alte tipuri de produse din lemn.

    Placaj poate fi folosit pentru construcții de mobilier, confecții de dulapuri, unități de rafturi, lambriuri, sisteme de pardoseli - posibilitățile sunt aproape nelimitate!

    Vine în diferite dimensiuni, variind de la grosimi de 0,5 mm până la 40 mm grosime, în funcție de aplicația necesară.

    Cum îl faci singur?

    Placajul este mai scump decât PAL-ul, poate și decât anumite finisaje de MDF. De asemenea, se poate comanda debitare direct de la furnizor.

    \Riflaje Lemn - Cum sa iti faci singur si ieftin?

    După ce vin șipcile debitate le finisăm conform preferințelor (lac, ceară sau vopsea). Placajul, deoarece este făcut din lemn poate fi finisat exact ca și lemnul spre deosebire de MDF.

    \Riflaje Lemn - Cum sa iti faci singur si ieftin?

    După finisare le montăm fie direct pe perete fie pe o placă suport.

    \Riflaje Lemn - Cum sa iti faci singur si ieftin?


    Idei de riflaje

    \Riflaje Lemn - Cum sa iti faci singur si ieftin?


    \Riflaje Lemn - Cum sa iti faci singur si ieftin?


    \Riflaje Lemn - Cum sa iti faci singur si ieftin?


    riflaje cu oglindă


    \Riflaje Lemn - Cum sa iti faci singur si ieftin?


    riflaj televizor


    RIFLAJ DIY LEMN
    SMARTHOME

    Ce sunt întrerupătoarele kinetice și cum să le utilizezi?

    DESIGN INTERIOR

    Board and Batten: o soluție simplă dar de efect