icon cautare in site
CUPRINS
    Cum te ajuta Dollar Cost Average (DCA) să îți crești portofoliul

    Căutați o modalitate fiabilă de a vă crește investițiile în timp? Medierea costului (DCA) ar putea fi strategia perfectă pentru dvs. În timp, această metodă de investiție vă poate ajuta să vă creșteți investițiile și să reduceți riscul volatilității pieței.


    De ținut minte

    • DCA este o metodă de investiție în care un investitor pune o sumă fixă de bani la intervale regulate, indiferent de prețul pieței.

    • Medierea costului în dolari este o tehnică care poate ajuta la reducerea impactului general al volatilității prețurilor și la scăderea costului mediu pe acțiune.

    • Cumpărând în mod regulat atât pe piețele ascendente, cât și pe cele în cădere, investitorii pot cumpăra mai multe acțiuni la prețuri mai mici și mai puține acțiuni la prețuri mai mari.

    • DCA este o strategie folosită pentru a atenua riscul de a face o investiție mare prost cronometrată. Această tehnică face o medie a prețului plătit pentru investiție în timp și reduce astfel probabilitatea de a plăti un preț excesiv pentru activ.

    • DCA poate fi benefică atât pentru investitorii începători, cât și pentru cei experimentați.


    Dollar cost average

    Dollar Cost Average sau valoarea medie a costurilor (DCA) este o strategie de investiții care implică achiziționarea unei sume stabilite dintr-un anumit activ la intervale regulate.

    Această tehnică poate fi utilizată pentru a repartiza costul total al unei investiții în timp, reducând potențial costul mediu pe acțiune și atenuând expunerea la volatilitatea pieței.

    Ideea din spatele DCA este simplă: investiția la intervale regulate elimină nevoia de a vă face griji cu privire la sincronizarea precisă a pieței. Făcând investiții egale la date consecvente, investitorii pot profita atât de punctele ridicate, cât și de cele scăzute de pe piață, fără a fi nevoiți să ghicească când vor avea loc.

    De exemplu, dacă un investitor pune 500 EUR în portofoliu în fiecare lună, va cumpăra mai multe acțiuni atunci când prețurile sunt mai mici și mai puține acțiuni atunci când prețurile sunt mai mari. În timp, acest lucru are ca rezultat un cost mediu pe acțiune care ar putea fi mai mic decât ceea ce s-ar fi realizat dacă întreaga sumă ar fi fost investită dintr-o dată.

    Pe lângă reducerea potențială a costurilor, DCA îi ajută și pe investitori să se simtă confortabil în investiții, permițându-le să angajeze o sumă stabilită într-un program prestabilit, fără a se simți copleșiți de sume mai mari.

    De asemenea, oferă liniște psihologică știind că indiferent de ce se întâmplă pe piețe de la o zi la alta, investitorii vor putea în continuare să-și facă investițiile în condițiile proprii.

    Este important ca investitorii care folosesc media costurilor în dolari ca parte a strategiei lor să se asigure că iau în considerare toleranța la risc și obiectivele atunci când selectează activele și își stabilesc calendarul pentru contribuții.

    DCA nu este o modalitate garantată de a câștiga bani, dar poate oferi un anumit grad de stabilitate pe piețele volatile, ajutând în același timp investitorii să-și construiască avere în timp.


    Exemplu practic

    Mihai este angajat la Firma X și primește un salariu de 5000 de lei pe luna. Mihai decide să aloce din salariul său 500 lei pe luna, câte 250 lei la fiecare 2 săptămâni, planului personal de independență financiară.

    El alege să investească 50% din banii săi într-un fond mutual cu capitalizare mare și 50% într-un fond de tip (ETF) indice care urmărește evoluția S&P 500. La fiecare două săptămâni, el va investi 250 RON în fiecare dintre aceste două fonduri, indiferent de prețul pieței.

    Pe parcursul a 10 perioade de plată, Mihai a contribuit cu un total de 2500 lei ETF-ul care urmărește indicele S&P 500. Valoarea fondului a fluctuat în acea perioadă, dar în general a crescut.

    Rezultatul Dollar Cost Average

    Mihai a cheltuit un total de 2500 lei în cele 10 perioade de plată și a cumpărat 43,25 acțiuni.

    El a plătit în medie 57,80 lei pentru 43,25 de acțiuni, în valoare totală de 2500 lei.

    Miahi a cumpărat acțiuni la diferite prețuri pe măsură ce fondul index a crescut și a scăzut în valoare din cauza fluctuațiilor pieței.

    Dacă Mihai ar fi investit suma întregă

    Acum luăm în considerare varianta în care Mihai și-ar fi cheltuit cei 2500 lei dintr-o dată, să zicem în momentul când o acțiune valora 60 lei. În această situație, Mihai ar fi deținut 41,66 acțiuni, mai puține decât prin metoda DCA.

    DCA poate ajuta la atenuarea riscului de a cumpăra la un preț ridicat prin cumpărarea de acțiuni în timp, așa cum a făcut Mihai. Cumpărând acțiuni la intervale diferite, el a putut profita de mai multe scăderi de preț și a ajuns să obțină mai multe acțiuni la un preț mediu mai mic.

    Și acum gândiți-vă la sume cu adevărat mari și la perioade cu adevărat lungi.


    Concluzii

    Dollar Cost Average este o modalitate simplă, dar eficientă de a construi un portofoliu cu risc minim și recompense potențial mari. Îndepărtează emoția din investiție și te ajută să fii pe drumul cel bun pentru a-ți atinge obiectivele financiare.

    Indiferent dacă sunteți la început sau ați investit de ceva vreme, este o strategie inteligentă care vă ajută să vă gestionați portofoliul.

    DCA implică investirea unei sume fixe de bani pe piață într-un program regulat, indiferent de ceea ce fac piețele. Aceasta înseamnă că, dacă piețele sunt sus, puteți cumpăra mai puține acțiuni pentru aceeași sumă de bani. Dacă piețele sunt în scădere, totuși, puteți profita și cumpăra mai multe acțiuni pentru banii tăi. În timp, acest lucru vă ajută să vă echilibrați portofoliul și să minimizați pierderile cauzate de volatilitatea pieței.

    poza profil alex p

    Victoria Aelenei.

    🍳 🏆 🏠 💱

    Bună! Sunt Victoria Ailenei, expert în psihologia banilor și educație financiară. Scopul meu este să îți ofer un înțeles mai profund al deciziilor și comportamentelor financiare.

    DCA BUGET INVESTITII
    INTERNET

    Cum sa faci un site? Un ghid complet | Postează primul tău blog

    FINANCIAR

    Independența financiară | Ce inseamnă? | Calculator