icon cautare in site
CUPRINS
  Turnul Belem | Lisabona | Portugalia

  Lisabona este un oraș vibrant, cu o viață culturală și artistică bogată, muzee, parcuri, străzi comerciale și bulevarde elegante. Cele mai cunoscute obiective turistice includ Castelul Sao Jorge, Turnul Belem, Catedrala din Lisabona, Muzeul de Artă Antică și Oceanariumul din Lisabona.

  Lisabona este capitala și cel mai mare oraș al Portugaliei, situat pe malul râului Tajo, la aproximativ 20 km de vărsarea acestuia în Oceanul Atlantic. Orașul este renumit pentru clădirile sale istorice, străzile pietruite, tramvaiele vechi și peisajele frumoase de pe coasta oceanului.

  Vezi aici un top atracții turistice în Lisabona.

  Turnul Belem


  turnul belem;

  Turnul Belem este o fortăreață din secolul al XVI-lea situată în Lisabona, Portugalia. Turnul a fost construit între 1514 și 1520, sub conducerea arhitectului Francisco de Arruda, în stil manuelin, o formă de arhitectură portugheză distinctivă, care combină elemente gotice, renascentiste și islamice.

  Obiectivul este situat pe malul râului Tajo, în apropierea intrării în portul Lisabona. Acesta a fost construit din piatră și cărămidă, cu un plan pătrat, cu laturile de aproximativ 12 metri și o înălțime totală de 30 de metri. În partea de sus, turnul este înconjurat de un balcon cu balustradă, de unde se poate admira peisajul înconjurător.

  Turnul Belem a fost construit ca parte a sistemului defensiv al estuarului râului Tajo, care a fost deosebit de important pentru Portugalia în secolul al XVI-lea. Odată cu descoperirea noilor rute comerciale către Africa și Asia, Portugalia a devenit una dintre cele mai bogate și puternice țări din Europa, iar controlul asupra estuarului a devenit esențial pentru protejarea comerțului său.

  Turnul a fost folosit și ca punct de plecare pentru multe dintre expedițiile portugheze în secolele XVI și XVII. Printre cele mai cunoscute se numără expediția lui Vasco da Gama în India în 1497-1499, expediția lui Pedro Álvares Cabral în Brazilia în 1500 și expediția lui Ferdinand Magellan în jurul lumii în 1519-1522.

  În timpul secolului al XVIII-lea, Turnul Belem a fost folosit ca închisoare pentru prizonieri politici și a fost supraînchiriat unor particulari. În secolul al XIX-lea, acesta a fost restaurat și închis publicului în general. În prezent, turnul este deschis pentru vizitare și găzduiește un mic muzeu dedicat istoriei navigației portugheze.

  Turnul Belem este un exemplu impresionant al arhitecturii manueline, o formă de arhitectură portugheză specifică secolului al XVI-lea. Acesta combină elemente gotice, renascentiste și islamice, reflectând în același timp bogăția și puterea Portugaliei din acea perioadă și explorările sale maritime în lumea întreagă.

  turnul belem;


  Arhitectura exterior

  Turnul Belem, cunoscut și sub numele de Torre de Belem în portugheză, este un exemplu remarcabil al stilului arhitectonic Manuelin, un stil unic care a apărut în Portugalia în perioada târzie gotică și a continuat în perioada Renașterii. Turnul a fost construit între 1514 și 1520, în timpul domniei regelui Manuel I, ca parte a unui sistem de apărare pentru a proteja portul Lisabonei.

  Exteriorul turnului este decorat cu sculpturi, simboluri și ornamente intricate care celebrează Epoca Descoperirilor, supremația navală a Portugaliei și patrimoniul cultural al țării. Motivele decorative includ sfere armilare, crucile Ordinului lui Christos, motive maritime, motive heraldice și fațade de tip florilor de crin, specifice stilului Manuelin.

  Turnul are o formă octogonală, cu cinci niveluri și o înălțime de 30 de metri. Fațada este împodobită cu balcoane, ferestre în arcade și ornamente sculptate în piatră. La nivelul superior, turnul are un balcon al coroanei care oferă o vedere spectaculoasă asupra râului Tajo și a zonei înconjurătoare.

  Turnul Belem este o destinație populară pentru turiști și un simbol important al istoriei și culturii portugheze. În 1983, a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO.


  Interior

  Interiorul Turnului Belem este la fel de impresionant ca și exteriorul său. Cele cinci niveluri ale turnului sunt interconectate prin scări și coridoare înguste, care duc la diferite camere și spații de locuit.

  La primul nivel se află capela, o cameră mică cu o singură fereastră, unde se spune că navigatorii și marinarii se rugau înainte de a pleca în expediții. La al doilea nivel, se găsește Sala Vila, o cameră mare de recepție și festivități. Această cameră este decorată cu arcade, statui și alte ornamente elaborate.

  La nivelul trei, se află Camera Infanteriei, o cameră care a fost folosită ca depozit pentru arme și muniții. La nivelul patru se află Camera Rezidenței, un spațiu care a fost utilizat ca locuință pentru guvernatorul castelului și a fost decorat cu picturi și mobilier de epocă. Ultimul nivel, numit Balconul Coroanei, oferă o vedere panoramica asupra zonei și râului Tajo.

  De-a lungul timpului, turnul a fost folosit în diferite scopuri, printre care poziție de apărare, închisoare, magazin de arme și centru meteorologic. În prezent, turnul este deschis pentru vizitatori și găzduiește diferite expoziții și evenimente culturale.

  turnul belem;


  Cum ajungem la turn

  Turnul Belem este situat în cartierul Belem din Lisabona, Portugalia. Există mai multe moduri de a ajunge la turn:

  Transportul public: Există o stație de tren și o stație de tramvai în apropiere de turn, astfel încât puteți ajunge aici cu ușurință cu trenul sau tramvaiul. De asemenea, există autobuze care opresc în apropierea turnului.

  Mașina personală: Dacă aveți o mașină, puteți ajunge la turn conducând pe autostrada A5.

  Taxi: Puteți lua un taxi până la Turnul Belem, dar trebuie să fiți pregătit să plătiți un preț mai mare decât pentru transportul public.

  Indiferent de modul în care alegeți să ajungeți la turn, trebuie să țineți cont că aceasta este o atracție turistică populară, astfel încât poate fi aglomerată, mai ales în sezonul turistic.

  turnul belem;


  Concluzie

  În concluzie, Turnul Belem din Lisabona este un monument impresionant, care combină elemente de arhitectură gotică și renascentistă. El este încă în picioare după mai mult de 500 de ani, fiind martor al multor evenimente istorice importante. Turnul este o atracție turistică populară și este recomandat să îl vizitați atunci când vă aflați în Lisabona, pentru a înțelege mai bine istoria și cultura Portugaliei.

  poza profil fabrica de amintiri

  FABRICA DE AMINTIRI

  youtube icon@FabricaDeAmintiri

  👫 Salutare! Noi suntem Damian și Simina, un cuplu de îndrăgostiți, îndrăgostit de călătorii. 😜

  BUCUREȘTI CAPITALE BELEM

  ROMÂNIA

  Legenda lacului Roșu | Totredus

  ROMÂNIA

  Locuri istorice Bucuresti | 65 cele mai populare