icon cautare in site
CUPRINS
  Legenda lacului Roșu | Totredus

  Stiai ca? Lacul Roșu găzduiește o specie unică de pește cunoscută sub numele de “Roșioară”. Acești pești sunt recunoscuți pentru petele lor roșii distincte și se găsesc doar în acest lac. Roșioara este o specie protejată, iar pescuitul în lac este strict reglementat pentru a proteja ecosistemul său natural.

  Lacul Roșu, aflat în județul Harghita, este una dintre cele mai frumoase atracții turistice din România. Pe lângă peisajele spectaculoase, acest lac a fost sursa multor legende care au fascinat populația și turiștii de-a lungul anilor.

  Explorează Cheile Bicazului


  Legendele care au făcut cunoscut Lacul Roșu

  Legenda Vrăjitoarei

  Legenda vrăjitoarei care a blestemat Lacul Roșu este una dintre cele mai populare legende din zona Munților Hășmaș. Aceasta a fost transmisă din generație în generație și este cunoscută de mulți localnici și turiști.

  Una dintre cele mai populare legende spune că lacul a fost format prin blestemul unei vrăjitoare care și-a ucis soțul gelos. Se spune că într-o zi, femeia a aflat că soțul ei o înșeală cu o altă femeie și a decis să-și răzbune trădarea.

  Legenda lacul rosu;

  În timp ce soțul dormea, ea l-a ucis cu un cuțit, iar sângele acestuia s-a scurs în râul din apropiere, transformând apa într-o nuanță roșie. În timp, râul s-a transformat în lacul pe care îl vedem astăzi.

  Legenda are o puternică încărcătură emoțională și dramatică, oferind o explicație supranaturală și intrigantă pentru culoarea roșie a apei lacului. Este posibil ca această legendă să fi fost creată pentru a explica natura misterioasă a lacului și să ofere o explicație pentru culoarea sa neobișnuită.

  În ciuda faptului că legenda vrăjitoarei este pur ficțiune, aceasta a atras mulți turiști care vin să vadă Lacul Roșu și să afle mai multe despre legenda care stă în spatele lui. De-a lungul anilor, lacul a devenit o atracție turistică populară și o destinație de excursie pentru mulți turiști care doresc să descopere frumusețea naturală a zonei Munților Hășmaș.

  Legenda geloziei

  O lată legendă a Lacului Roșu este una dintre cele mai cunoscute legende din România și spune povestea unei frumoase fete cu ochii albaștri care a fost răpită și aruncată în Lacul Roșu de către un băiat gelos.

  Conform legendei, fata era iubită de mai mulți bărbați dintr-un sat aflat în apropierea lacului, dar ea îl prefera pe unul dintre ei. Într-o zi, un alt băiat aflat într-o competiție cu primul băiat pentru inima fetei, a decis să o răpească și să o arunce în Lacul Roșu.

  Legenda lacul rosu;

  Legenda spune că băiatul gelos a luat-o pe fată pe o barcă și a început să o plimbe pe lac. Într-un final, a aruncat-o în apă și aceasta a dispărut. Fata a încercat să înoate înapoi la mal, dar a fost împiedicată de valurile puternice și de adâncimea lacului. Din păcate, fata a murit în lac și nimeni nu a reușit să o salveze.

  Conform legendei, după ce fata a murit, apa lacului a devenit roșie, devenind cunoscut sub numele de Lacul Roșu. Se spune că fata bântuie încă zona lacului și că, în nopțile cu lună plină, se poate auzi cântând și plângând.

  Legenda păcătoșilor

  Conform acesteia, lacul ar fi fost creat prin judecata divină, ca urmare a păcatelor săvârșite de oameni.

  Legenda spune că, într-o vreme îndepărtată, pe locul unde se află astăzi lacul, exista un sat cu oameni lacomi și răi.

  Aceștia nu se îngrijeau de săraci și nici de cei bolnavi, își băteau joc de oamenii săraci și nu le ofereau ajutorul necesar.

  Legenda lacul rosu;

  Într-o zi, îngerii Domnului au venit să-i judece pe locuitorii satului pentru faptele lor rele. Oamenii nu au putut dovedi că au făcut bine și, în consecință, au fost condamnați la moarte prin înecare.

  Înainte de a fi executați, oamenii au cerut să se roage Domnului, dar rugile lor nu au fost ascultate.

  În loc să se înmoaie și să-i ierte, Domnul i-a pedepsit cu o judecată grea: a făcut să se deschidă pământul și să-i înghită. Apoi, a făcut să se umple gaura cu apă, iar acea apă a devenit roșie, ca simbol al sângelui lor vărsat. În felul acesta, s-a creat Lacul Roșu.

  Astăzi, legenda Lacului Roșu este una dintre cele mai cunoscute și iubite legende din România, iar lacul însuși este o atracție turistică populară.


  Concluzii

  Deși adevărul este altul atunci când vorbim despre modul de creare a Lacului, legenda a devenit un important punct de atracție turistică, ceea ce arată că oamenii sunt fascinați de povestea Lacului Roșu și își doresc să înțeleagă mai bine istoria și cultura locului. Astfel, legenda a devenit un simbol al patrimoniului cultural și natural al României.

  Lacul Roșu este un lac de origine naturală format în urma unei alunecări de teren petrecute la sfârșitul secolului al XIX-lea. În anul 1837, localitatea Giurgeu era afectată de o secetă gravă și oamenii din zonă au tăiat arbori pentru a obține lemnul necesar încălzirii și gătitului. Această defrișare a dus la destabilizarea versanților dealurilor din jur, iar în anul 1838 a avut loc o alunecare de teren care a blocat cursul râului Bicaz.

  Blocarea cursului de apă a dus la crearea Lacului Roșu, care a început să se umple cu apa râului și a devenit cunoscut pentru culoarea sa roșie, cauzată de sedimentele aduse de alunecarea de teren și de vegetația din jurul său. Astăzi, lacul este o atracție turistică populară, iar zona din jur este cunoscută pentru peisajele sale frumoase și pentru activitățile de agrement pe care le oferă, cum ar fi plimbările cu barca sau drumețiile montane.

  poza profil fabrica de amintiri

  FABRICA DE AMINTIRI

  youtube icon@FabricaDeAmintiri

  👫 Salutare! Noi suntem Damian și Simina, un cuplu de îndrăgostiți, îndrăgostit de călătorii. 😜

  LACUL ROȘU LEGENDA 2023

  ROMÂNIA

  Casa Melik: O bijuterie arhitecturală în inima Bucureștiului

  PORTUGALIA

  Turnul Belem | Lisabona | Portugalia