icon cautare in site
CUPRINS
  Pasajul Macca-Vilacrosse: O călătorie în centrul Bucureștiului interbelic

  Program de vizitare: 10:00 – 03:00 (dimineața)

  Adresă: Calea Victoriei 16-20 sector 3 , Str. Eugeniu Carada 5-7 sector 3, Pasajul Macca-Vilacrosse sector 3, Bucuresti

  Pasajul Macca-Vilacrosse - hartă

  pasajul mecca vilacrosse


  Pasajul Macca-Vilacrosse este un loc emblematic în București, care oferă o fereastră spre atmosfera vibrantă și istoria bogată a orașului.

  Situat în centrul vechi al Capitalei, acest pasaj comercial acoperit a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea și este unul dintre cele mai frumoase și mai bine conservate exemple de arhitectură eclectica.

  Acest articol va explora istoria, arhitectura și cultura din jurul Pasajului Macca-Vilacrosse, oferind o perspectivă detaliată a acestui loc emblematic.

  Istoria Pasajului Macca-Vilacrosse


  Începuturile

  Pasajul Macca-Vilacrosse a fost construit între anii 1890-1891, după planurile arhitectului Felix Xenopol. A fost conceput ca un spațiu comercial și de promenadă, inspirat de pasajele acoperite din Paris.

  Inițial, pasajul a fost numit Pasajul Vilacrosse, după numele inginerului francez Eugeniu Vilacrosse, care a contribuit la realizarea planului urbanistic al orașului București.

  În 1925, pasajul a fost redenumit Pasajul Macca-Vilacrosse, în onoarea lui Mihail Macca, un avocat și om politic român care a deținut proprietăți în zonă.

  Evoluția de-a lungul timpului

  De-a lungul anilor, Pasajul Macca-Vilacrosse a fost martorul unor evenimente istorice importante și a trecut prin numeroase transformări.

  În perioada interbelică, pasajul era un loc de întâlnire pentru intelectualii și boema bucureșteană, găzduind cafenele, restaurante și magazine elegante.

  În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pasajul a fost afectat de bombardamentele aeriene și a suferit pagube semnificative, dar a fost ulterior restaurat și adus la splendoarea sa inițială.

  După instaurarea regimului comunist în România, Pasajul Macca-Vilacrosse a intrat într-o perioadă de declin.

  În anii ‘80, pasajul a fost renovat, însă atmosfera sa boemă și viața culturală au fost în mare parte înlocuite de magazine și instituții ale statului.

  În perioada de tranziție de după 1989, pasajul a început să-și recapete farmecul de odinioară, atrăgând noi afaceri și vizitatori.


  Arhitectura și elementele distinctive

  Pasajul Macca-Vilacrosse se distinge prin arhitectura sa eclectica, care combină elemente neoclasice, neo-gotice și orientale.

  Pasajul are forma literei “Y” și este acoperit cu un tavan de sticlă, care permite luminii naturale să pătrundă în interior.

  Coloanele și arcadele din pasaj oferă un aspect rafinat, iar ornamentațiile din fier forjat și mozaicurile cu motive florale adaugă un plus de eleganță.

  Pe lângă elementele arhitecturale, Pasajul Macca-Vilacrosse este cunoscut și pentru cele două străzi pietonale care îl compun: Strada Macca și Strada Vilacrosse.

  Acestea găzduiesc o varietate de magazine, cafenele, baruri și restaurante, care oferă un amestec de stiluri și atmosfere, de la eleganța cafenelelor interbelice până la atmosfera plină de viață a barurilor moderne.


  Cultura și viața în Pasajul Macca-Vilacrosse

  Cafenelele și restaurantele istorice

  De-a lungul timpului, Pasajul Macca-Vilacrosse a fost căminul unor cafenele și restaurante istorice, precum Cina, Bodega și Capsa.

  Aceste locuri au adăpostit întâlnirile și discuțiile dintre scriitori, artiști, jurnaliști și politicieni, contribuind la conturarea culturii bucureștene interbelice.

  Astăzi, aceste localuri continuă să existe, amintind de atmosfera de altădată și oferind o experiență autentică vizitatorilor.

  pasajul mecca vilacrosse

  Evenimente și manifestări culturale

  În ultimii ani, Pasajul Macca-Vilacrosse a devenit din nou un centru cultural și artistic, găzduind o serie de evenimente și manifestări, precum expoziții de fotografie, lansări de carte, concerte și spectacole.

  Aceste evenimente contribuie la revitalizarea pasajului și la menținerea sa ca un punct de referință cultural în București.


  Impactul asupra turismului și economiei locale

  Redescoperit și revitalizat în ultimele decenii, Pasajul Macca-Vilacrosse a devenit o atracție turistică populară în București, atrăgând atât turiști străini cât și vizitatori români.

  Pasajul oferă o experiență unică, combinând frumusețea arhitecturală, atmosfera boemă și o ofertă variată de activități culturale și culinare.

  În plus, proximitatea sa față de alte obiective turistice din centrul istoric al Bucureștiului, precum Palatul CEC, Biserica Stavropoleos și Curtea Veche, face din pasaj un punct de plecare ideal pentru explorarea orașului.

  Revitalizarea Pasajului Macca-Vilacrosse a avut și un impact pozitiv asupra economiei locale.

  Deschiderea de noi cafenele, restaurante, baruri și magazine în pasaj a generat locuri de muncă și a stimulat dezvoltarea afacerilor în zonă.

  În plus, afluxul de turiști și vizitatori în pasaj contribuie la creșterea veniturilor din turism și la consolidarea poziției Bucureștiului ca destinație turistică de interes.


  Concluzie

  Pasajul Macca-Vilacrosse reprezintă un simbol al Bucureștiului interbelic și al culturii urbane românești. Cu o istorie bogată și o arhitectură impresionantă, pasajul a reușit să-și păstreze farmecul și să atragă un public divers, de la intelectuali și artiști până la turiști și iubitori ai arhitecturii.

  Revitalizarea Pasajului Macca-Vilacrosse în ultimele decenii demonstrează importanța conservării patrimoniului istoric și cultural al orașelor și potențialul pe care aceste locuri îl au în a stimula dezvoltarea turistică și economică.

  Într-o lume în continuă schimbare și urbanizare accelerată, Pasajul Macca-Vilacrosse servește ca un exemplu despre cum o moștenire istorică și arhitecturală bine conservată poate contribui la menținerea identității unui oraș și la crearea de spații culturale și sociale vibrante.

  Prin păstrarea și valorificarea acestor locuri emblematice, orașele pot oferi rezidenților și vizitatorilor o legătură cu trecutul și o sursă de inspirație pentru viitor.

  poza profil fabrica de amintiri

  FABRICA DE AMINTIRI

  youtube icon@FabricaDeAmintiri

  👫 Salutare! Noi suntem Damian și Simina, un cuplu de îndrăgostiți, îndrăgostit de călătorii. 😜

  BUCUREȘTI MECCA-VILACROSSE 2023

  ITALIA

  Ce sa faci in Milano 3 zile? Un ghid detaliat!

  ROMÂNIA

  Ce sa faci o zi in Bucuresti: aventura urbana!